Description

Het natuurpark van de Hauts-Pays strekt zich uit langs de Frans-Belgische grens in de provincie Henegouwen, in de omgeving van Mons (Bergen) (Europese Culturele hoofdstad in 2015).  Het bestrijkt een deel van de waterscheiding tussen de twee voornaamste rivierbekkens van ons land: het Scheldebekken via de Haine en het Maasbekken via de Sambre in zijn Franse bedding. Het natuurpark strekt zich uit over 6 gemeenten (Honnelles, Dour, Quiévrain, Colfontaine, Frameries en Quévy) en getuigt van een opmerkelijke biologische diversiteit.  Daarom werd 11,5% van het grondgebied (oftewel 1.840 hectare) geklasseerd in Natura 2000.

Carte du Parc naturel des Hauts-Pays (afficher en grand)

Meer dan 70% van dit gebied is landbouwgrond, en de talrijke boerderijen dragen bij aan het economische leven van deze streek. Hun producten worden aangeboden naast de talrijke lekkernijen geproduceerd door ambachten in dit natuurpark. Restaurants, chocolatiers, brouwers, bakkers, beenhouwers, … ze dragen allemaal bij tot het authentieke plaatje.

Naast de landschappelijke en biologische waarde heeft het Parc naturel des Hauts-Pays ook een aanzienlijk aantal culturele trekpleisters te bieden. Tussen 1899 en 1914 kwam de bekende dichter Emile Verhaeren  in een boerderij-herberg in Roisin aan de zoom van het bos van Angre rust en inspiratie zoeken. Tegenwoordig maken deze gebouwen deel uit van het provinciaal domein Le Caillou en bieden ze onderdak aan de museumruimte Emile Verhaeren. Zeker een bezoek waard.