Description

Het natuurpark Burdinale-Mehaigne bevindt zich in Hesbaye, in de driehoek tussen de gemeenten Huy, Andenne en Hannut. De vzw “Etudes et Promotion du Parc naturel régional de la Vallée de la Burdinale” werd opgericht in 1981, en het natuurpark werd definitief erkend in 1991. Het overkoepelt 22 dorpen van de eenheden Braives, Burdinne, Héron en Wanze met ongeveer 15000 inwoners in het natuurpark.

Carte du Parc naturel Burdinale Mehaigne (afficher en grand)

De rivieren waarnaar het genoemd is, de Burdinale en de Mehaigne, slingeren zich door de 11.000 ha van het gebied en vormen daarbij twee geografisch zeer gediversifieerde valleien, met boeiende landschappen en fraaie, goed bewaarde dorpen. Het natuurpark is welgelegen op het ontmoetingspunt tussen het plateau van Hesbaye en de Maasoevers. Deze bijzonderheid verklaart enerzijds de bosecosystemen in vochtige milieus en weiden in de valleien, en anderzijds de uitgestrekte landbouwgronden van Hesbaye. Voor wandelaars is hier een uitgebreide keuze aan gevarieerde wandelingen te midden van een uitzonderlijke fauna en flora. Tal van sites zijn geklasseerd in Natura 2000, het Europese netwerk van plaatsen met een opmerkelijke biodiversiteit.

Dankzij dit opmerkelijke natuurlijke, historische, culturele en architecturale erfgoed met historische kastelen en boerderijen is het natuurpark de streek bij uitstek voor uitstapjes en toerisme op een milieu- en plattelandsvriendelijke manier.