Description

In het Ardense hart, langs de grens met het Groothertogdom, bestrijkt het natuurpark van de twee Ourthes met zijn 76.000 hectare de steile hellingen langs de valleien van de Ourthe.

Carte du Parc naturel des deux Ourthes (afficher en grand)

In het noorden stijgt een deel van het Plateau des Tailles boven een hoogte van 600 meter uit. Daar vinden we nog getuigen van de laatste ijstijd met landschappen die doen denken aan het hoge noorden: koud klimaat, venen, zure beken, zeer vochtige natuur en een grote biologische diversiteit. De westelijke Ourthe ontspringt in de gemeente Gouvy en slingert zich dan van de rand van het dorp Ourthe snel door het land naar Houffalize. De oostelijke Ourthe snelt door de gemeenten Sainte-Ode en Bertogne om in de buurt van het plaatsje Hérou met haar zuster te versmelten.

De rivier stroomt dan verder naar het fraaie stadje La Roche-en-Ardenne, in nauwe meanders geflankeerd door steile boshellingen met grandioze rotspartijen. De uitgestrekte landbouwplateaus en diepe loof- of naaldbossen torenen uit boven de gemeenten Tenneville en Gouvy. Lentenevel, de laatste zonnestralen, een heldere, winderige dag… Ongeacht het seizoen strekt zich na elke bocht opnieuw een prachtig landschap voor ons uit…