Description

Kom dit valleienlandschap en dan in het bijzonder het natuurpark Viroin-Hermeton ontdekken!

Het gebied is genoemd naar twee rivieren: de Viroin stroomt door het gebied Viroinval, en de Hermeton doorkruist het gebied van Doische. In deze 12.000 hectare puur natuur getuigen enkele typische dorpen van de lokale geologie. Huizen in kalk- of zandsteen, daken met natuurleisteen,… De erfenis van het arbeidersverleden valt nog overal te ontdekken tijdens de wandelingen.

Carte du Parc naturel Viroin Hermeton (afficher en grand)

 

Overgeleverde volkstradities zijn hier nog alomtegenwoordig (verbrandingen, carnaval, enz.). met de tijd is hierrond op harmonieuze wijze een toerisme gegroeid zodat bezoekers het natuurpark in al zijn facetten kunnen verkennen.

Het zuiden wordt overheerst door het woud van Viroinval, met eiken en haagbeuken afgewisseld met hazelnoten, berken als grondmateriaal voor de vervaardiging van klompen, vlieren enz.  Sparren en een enkele den vormen een beperkte minderheid.

In het midden meandert de Viroin langs pittoreske dorpjes van west naar oost, om in Frankrijk uit te monden in de Maas.

In het zuiden vinden we de befaamde Calestienne, een zone met geologische kalkformaties die bulten gevormd hebben die we kennen als de “Tiennes”. Vroeger graasden hier schapen, waardoor de bekende kalkweiden zijn ontstaan, ware juwelen van biodiversiteit.